Szukaj

KONOPNE BROWNIE czyli CIASTO SZCZĘŚCIA :)




7 lipca, czyli już jutro, obchodzić będziemy Światowy Dzień Czekolady!

Przyznać się, kto, tak jak ja, cały rok czekał na ten dzień, aby móc bezkarnie się zajadać się tym cudownym wyrobem cukierniczym?

Ciastem, które stało się dla mnie kwintesencją czekoladowego smaku jest zdecydowanie BROWNIE. Z tej okazji mamy dla Was coś specjalnego! Przepis na nieprzyzwoicie smaczne, wręcz "uzależniające" WEGAŃSKIE KONOPNE BROWNIE.  Jednak w naszej wersji jest znacznie zdrowsze od tradycyjnego i mogą go przygotować osoby unikające glutenu i innych najczęściej występujących alergenów.

Zniewalający smak, rozpływająca się w ustach konsystencja podkręcona relaksującym, uspokajającym i poprawiającym nastrój działaniem CBD sprawi, że nie będziesz mógł się oprzeć.



Aby upiec CIASTO SZCZĘŚCIA będziesz potrzebować: SKŁADNIKI SUCHE: 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej * 1 łyżka suszu konopnego CBD (opcjonalnie) ** 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru kokosowego* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich SKŁADNIKI MOKRE: 2 (mocno dojrzałe) banany 200g gorzkiej czekolady 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) **** 1/4 szklanki masła konopnego (zmielone łuskane nasiona konopi) 1/4 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki oleju konopnego *****


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. 2. Susz konopny zmielić na proszek. Dla podbicia czekoladowego smaku polecam odmianę GIRL SCOUT COOKIES lub GORILLA GLUE, z tym, że ta druga jest znacznie bardziej ziemista w smaku, opcja raczej dla wprawionych ;) 3. Nasiona konopi zmiksować na gładką masę, aby powstała konsystencja masła. 4. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem na papkę. 5. Połączyć wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszać. 6. W oddzielnej misce połączyć wszystkie suche składniki. 7. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać. 8. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem formy. 9. Piec  w 180 stopniach Celsjusza, ok 20-30 min. 10. Brownie jest gotowe gdy z wierzchu pokryje się chrupiącą warstwą, acz środek nadal pozostanie wilgotny. TIPY: * Możesz użyć innej mąki bezglutenowej lub miksu mąk, a jeśli nie unikasz glutenu, zwykłej pszennej. ** Zamiast suszu CBD możesz użyć olejku CBD jeśli go posiadasz. Wystarczy kilka kropelek na całą blaszkę. Ten krok można również zupełnie pominąć. *** Cukier kokosowy możesz zastąpić miodem, syropem daktylowym, melasą, a także ksylitolem, erytrytolem lub stewią. Opcji jest wiele. **** Mleczko kokosowe również możesz zastąpić innym dowolnym mlekiem roślinnym. Kokosowe sprawdza się najlepiej ze względu na smak i zawartość tłuszczu. ***** Zamiast oleju konopnego, możesz użyć każdego innego oleju roślinnego (np. rzepakowego).

Smacznego :)